Maximilien de Robespierre

220px-Robespierre          robespierre.young_ ( 1758 – 1794 )

Maximilien François Marie Isidore de Robespierre var advokat og politiker. Han var en af de mest kendte og indflydelserige personer under den franske revolution.

I 1789 blev han valgt ind i generalstænderforsamlingen, som senere blev til nationalforsamlingen. Han var de fattiges fortaler, og gik ind for kongens afsættelse, og talte for henrettelsen af ham.
Han var leder i Jakobinerklubben, som var den vigtigste politiske klub under revolutionen. I september 1792 blev han valgt ind i nationalkonventet, hvor han blev den førende talsmand. Senere blev han leder i velfærdsudvalget, som traf de vigtigste beslutninger.

Han ledede landet i en periode man kalder rædselsperioden, som var fra 1793 til 1794. Perioden blev kaldt rædselsperioden, på grund af at flere tusind mennesker blev dømt til døden og henrettet.
Hans voldsomme styre og de mange dødsdomme og henrettelser, skabte skræk blandt Nationalkonventets medlemmer, og til sidst lykkedes det dem at få ham arresteret og henrettet d. 28 juli 1794.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *